02 februari 2007

2/2: PANNENKOEKEN

Dit is zo'n traditie waarvan ik vind dat er heel wat meer aandacht aan mag besteed worden...


(uit Wikipedia)
Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna. (...) Op deze dag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord 'pannetje' in het oud nederlands taalgebruik ook nog wel een eigen bijbetekenis.

(en zelfs Wikipedia weet dat het het patroonsfeest van de KULeuven is: Lichtmis is ook de datum van het patroonsfeest van de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan Maria de patroonheilige is; de Sedes Sapientiae.)

1 reacties:

Blogger Linda zei...

Ik heb Lichtmis iets vroeger gevierd dit jaar. Toen ik Ann en Kristel op bezoek had, besloten we dat we nood hadden aan echte Belgische pannenkoeken, gemaakt in het verre NZ. En het heeft gesmaakt...

8:27 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage