27 februari 2007

7

vandaag is mijn petekind Sensi jarig: ze wordt zeven...

20 februari 2007

bedliteratuur

Hier aan de UvA wordt niet alleen heel hard gewerkt aan het ontcijferen van de menselijke geest (en geloof me, er wordt ontzettend hard nagedacht over de ontwikkeling van automatische evaluaties, aandachtsprocessen, en inhibitiecapaciteiten bij kinderen en jongeren), maar wordt er ook duchtig gefilosofeerd en over filosofen gefilosofeerd. Hier http://www.digitallockeproject.nl/ een mooi project over John Locke, misschien iets om te lezen voor het slapengaan...

05 februari 2007

huisje - tuintje - kiezelsteentjes

Zaterdag is mijn petekind Sensi haar nieuwjaarsbrief komen voorlezen, in ruil voor een kadootje. 't Was leuk: ze wordt zo ontzettend groot... én ze had haar brief helemaal zelf geschreven (glunderglunder).
Zo'n petekind komt natuurlijk nooit alleen (allez ja, toch niet als ze zes, bijna zeven is): daar hoort een mama bij. En de mama van mijn petekind (Annemie) die heeft nogal groene vingers en bijhorende groene kriebels... Geheel terecht vond ze onze tuin te verwilderd. En in tegenstelling tot anderen, die enkel commentaar leveren..., trok zij haar stoute tuinhandschoenen aan, en is erin gevlogen: klimop snoeien, rozenstruiken eruit, onkruid weghalen, voorzichtig met de hortensias, margrietje verplanten, perkje opruimen, ... niets was haar te veel. Als klap op de vuurpijl, heeft ze dan maar voor ons beslist dat daar waar er het gras 'niet goed had gepakt' (en nee, dat is niet in heel de tuin) er beter een perkje met kiezels kwam (dat hadden we zelf ook al wel eens bedacht, maar om daar nu ook echt aan te beginnen...). En laat Michiel nu toch nog een paar zakken grind hebben liggen, zeker... Enfin, in plaats van een rustig, zetelzit weekend, is het een tuinwerkweekend geworden: compleet met een zondagse zoektocht langs allerlei tuincentra naar anti-worteldoek voor onder de steentjes... enfin, op een paar afwerkingskleinigheidjes na, ziet het er alvast veeeeeeeeeeeeeeeel beter uit dan voor het weekend... Wie weet komt het nog allemaal goed met die tuin van ons... Merci Annemie! En dank u Sensi (want die heeft het onvermoeibaarst van ons allemaal meegewerkt)!

Oh ja,Annemie, voor ik het vergeet: Skimia vind ik niet mooi... Pieris Japonica wel, al doet het me wat te veel aan mijn promotor denken (en nee, dat is geen japanner)

02 februari 2007

2/2: PANNENKOEKEN

Dit is zo'n traditie waarvan ik vind dat er heel wat meer aandacht aan mag besteed worden...


(uit Wikipedia)
Maria Lichtmis of kortweg Lichtmis is een christelijk feest dat op 2 februari gevierd wordt. Het is de herdenking van de "Opdracht van de Heer in de Tempel" en het zuiveringsoffer dat Maria veertig dagen na de geboorte van Jezus volgens de Joodse wet (zoals beschreven in Leviticus, hoofdstuk 12) moest brengen; vandaar de Latijnse naam Purificatio Mariae. Het is de laatste feestdag waarvan de datum verbonden is aan die van Kerstmis, hij valt namelijk 40 dagen daarna. (...) Op deze dag worden traditioneel kaarsen gewijd en een kaarsenprocessie gehouden vóór de mis; vandaar de naam lichtmis. Het is tevens de traditie dat er op Maria Lichtmis pannenkoeken gegeten worden. Dit wordt uitgedrukt in het gezegde: Er is geen vrouwtje nog zo arm, of ze maakt haar pannetje warm, al heeft het woord 'pannetje' in het oud nederlands taalgebruik ook nog wel een eigen bijbetekenis.

(en zelfs Wikipedia weet dat het het patroonsfeest van de KULeuven is: Lichtmis is ook de datum van het patroonsfeest van de Katholieke Universiteit Leuven, waarvan Maria de patroonheilige is; de Sedes Sapientiae.)