26 juli 2008

Heb toch altijd al beweerd dat drummen topsport is...

(uit de Standaard, 26 juli 2008)

Rockdrummers werken harder dan voetballers


BRUSSEL (BELGA) - Gedaan met sporten om overgewicht tegen te gaan. Schaf u liever een drumstel aan.
muziek

Drummers in rockgroepen zijn fysiek vaak beter ontwikkeld dan profvoetballers. Dat gaat uit van een dinsdag gepubliceerd rapport door Britse wetenschappers.

Weliswaar ligt de prestatie van de Portugese topvoetballer Cristiano Ronaldo bij een zware wedstrijd iets hoger dan die van de Britse drummer Clem Burke van de Amerikaanse rockband Blondie tijdens een 90minuten durend optreden. Maar drummers treden vaker live op dan voetballers, verklaarde Marcus Smith, de leider van het onderzoeksteam van de universiteiten van Chichester en Gloucestershire.

'Muzikanten moeten over een buitengewoon uithoudingsvermogen beschikken, vooral als ze op tournee zijn', zei Smith. Metingen bij Ronaldo en Burke hadden onder andere aangetoond dat hun hartslag bij telkens een optreden van 90minuten op het grasveld of op het podium ongeveer even hoog was - tussen 140 en 150slagen per minuut, met topwaarden tot 190. Ook de verbranding van 400 tot 600kilocalorieën per uur bij drummers en topvoetballers is ongeveer dezelfde.

Het prestatieverschil ligt volgens de wetenschappers in het aantal optredens, waarbij trainingen evenzeer in aanmerking werden genomen als repetities. 'Voetballers spelen gewoonlijk 40 tot 50wedstrijden per jaar', zei Smith. Clem Burke heeft in twaalf maanden daarentegen honderd live-optredens gegeven. 'Voetballers vinden het vermoeiend als ze om de twee weken een wedstrijd voor de Champions League moeten afwerken, maar deze jongens maken dit ter vergelijking elke dag mee, als ze op tournee zijn.'

De gegevens van het onderzoek zullen in een hulpproject voor te zware kinderen ingepast worden. Om ponden te verliezen, kunnen ze in de toekomst te keer gaan op drumstellen in een daarvoor speciaal ingericht lab van de universiteit van Gloucestershire en proberen zoveel mogelijk calorieën te verbranden als drummers bij een concert.

Het 'Clem Burke Drumming Project' wordt door de Blondie-drummer zelf en de Britse regering ondersteund.

1 reacties:

Blogger Samzzi zei...

cool :-) i know what i must do now :p

11:12 a.m.  

Een reactie posten

Aanmelden bij Reacties posten [Atom]

<< Homepage