05 december 2006

Die Hollanders zijn echt compleet geschift, als het gaat om wonen...

uit: GAZET VAN ANTWERPEN, 05/12

"Nederland bouwt stad exclusief voor 55-plussers

Nederlandse senioren (55-plussers) kunnen in de gemeente Noordoostpolder -aan de oostkust van het IJsselmeer in de provincie Flevoland- binnen enkele jaren terecht in hun eigen stad. Dat vertelde Alex Sievers van architectenbureau Inbo dinsdag.

De provincie, gemeente en woningcorperatie Mercatus hebben ingestemd met zijn plannen voor een buurt die helemaal is afgestemd op bewoners van 55 jaar en ouder.
Het is nog niet bekend wanneer de eerste mensen hun woning kunnen betrekken, maar Sievers gaat ervan uit dat het binnen vijf jaar zal zijn.

Nieuw Schokland, zoals de stad gaat heten, wordt gebouwd op een nieuw te ontwikkelen woon- en recreatiegebied in de buurt van het dorp Nagele. Er komen ongeveer 2.000 koop- en huurwoningen in diverse prijsklassen.
Daarnaast worden er ook een sport- en ontspanningscentrum, een zorgcentrum, een golfbaan en een jachthaven gebouwd.
Een winkelcentrum is eveneens voorzien, al weet Sievers nog niet of dat in de seniorenstad of bij Nagele gaat komen."

De grote vraag bij dit alles is natuurlijk of er ook zo'n lange wachtlijsten zullen bestaan zoals die voor iedereen in Amsterdam... En of je kleinkinderen wel mogen komen logeren... En wat met koppels met een groot leeftijdsverschil... Of met een 55-jarige alleenstaande die een jongere partner leert kennen...
Dat Hollandse woonbeleid: ik wind me er steeds opnieuw ontzettend over op.
En nu ga ik met Lidewij Sinterklaasavond vieren! (da's iets goeds aan NL: zij vieren de Sint veel intenser dan wij, met veel minder dure cadeaus, maar met veel meer gezelligheid)